Kiedy wydłużona laktacja może się opłacać hodowcy?
Jedną z głównych zalet przedłużonej laktacji jest to, że może prowadzić do zwiększenia zysków z produkcji mleka, ponieważ wiąże się z niższym nakładem paszy i mniejszą liczbą zabiegów weterynaryjnych. Badania wykazały, że krowy utrzymywane w laktacji przez dłuższy czas mogą produkować więcej mleka niż te, które są wcześnie zasuszane.
Okres laktacji można wydłużyć na różne sposoby, ale niektórzy europejscy rolnicy wydłużają laktację poprzez opóźnienie inseminacji po wycieleniu. W opinii dr Eline Burgers – naukowca specjalizującego się w zdrowiu i zachowaniu zwierząt w Wageningen Livestock Research, hodowcy wybierają konkretne krowy do dłuższego okresu oczekiwania na inseminację na podstawie produkcji mleka, numeru laktacji lub kondycji ciała.
Sukces opóźnionej inseminacji zależy od kilku czynników, które mogą być wspierane przez stosowanie terapii hormonalnej. Dr Burgers podkreśla również potencjał poprawy genetycznej. Twierdzi, że poprawa genetyczna nie nastąpiłaby bezpośrednio w wyniku wydłużenia laktacji, ale krowy o wysokiej produkcji mleka były zwykle tymi, dla których wydłużono laktację. Oznaczałoby to mniejszą liczbę potomstwa od tych krów, co mogłoby opóźniać doskonalenie genetyczne. Przeciwdziałać temu można poprzez stosowanie nasienia seksowanego.
Dłuższa laktacja zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób metabolicznych i trudnego zasuszenia przy wysokiej wydajności
Kolejną zaletą wydłużonej laktacji jest to, że może ona poprawić zdrowie i dobrostan krów mlecznych. Gdy krowy są zasuszane wcześnie i przy wysokiej produkcji mleka, istnieje ryzyko wystąpienia u nich problemów zdrowotnych, takich jak mastitis i kulawizny. Opóźniona inseminacja zmniejsza ryzyko chorób, ponieważ krowy są zasuszane w późniejszym okresie laktacji, gdy produkcja mleka jest już zdecydowanie mniejsza. Krowy, które co roku rodzą cielę, mają również coroczne okresy wysokiego ryzyka wystąpienia chorób. Utrzymując je w laktacji przez dłuższy czas, hodowcy mogą zmniejszyć ryzyko ich występowania.
Zalety przedłużonej laktacji:
- Krowy mogą produkować więcej mleka w ciągu 1 laktacji.
- Wydłużona laktacja może zmniejszyć liczbę ciąż na krowę, zmniejszając ryzyko problemów zdrowotnych związanych z porodem, takich jak infekcje macicy i ketoza.
- Hodowcy mogą zmniejszyć koszty związane z częstymi ciążami i odchowem cieląt oraz koszty paszy.
- Gdy rozród jest opóźniony, wydajność reprodukcyjna krów często ulega poprawie.
Wady wydłużonej laktacji:
- Szczególnie w przypadku krów wieloródek z bardzo długimi laktacjami istnieje zwiększone ryzyko otłuszczenia pod koniec laktacji i związanych z tym zaburzeń metabolicznych w okolicach następnego wycielenia.
- Wydłużenie okresu laktacji może wymagać częstszego monitorowania krów, co może zwiększać koszty pracy.
- Dłuższa laktacja może przyczynić się do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych.
Podsumowując, chociaż wydłużona laktacja może oferować pewne korzyści, ma też swoje wady. Ważne jest, aby hodowcy rozważyli zalety i wady oraz wzięli pod uwagę takie czynniki, jak ich specyficzne stado i praktyki zarządzania przed podjęciem decyzji o wdrożeniu przedłużonej laktacji.
Beata Dąbrowska
Źródło: Dairy Global
Jak wczesna socjalizacja cieląt wpływa na ich cechy osobowości i behawior?
Cechy osobowości cieląt cieszą się coraz większym zainteresowaniem naukowców i hodowców bydła mlecznego, ponieważ mogą być one powiązane z wynikami związanymi z wydajnością zwierzęcia, ich dobrostanem, w tym zachowaniami żywieniowymi i przyrostami masy ciała cieląt oraz produkcją mleka u dorosłych krów.
I właśnie konkurencyjny dostęp do wszelkich zasobów był głównym tematem nowego badania prowadzonego przez prof. Marinę von Keyserlingk z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Podczas – tego pierwszego w swoim rodzaju – badania dotyczącego konkurencji we wczesnej grupie wiekowej, badacze skupili się na tym, jak trzymanie w parach może wpłynąć na umiejętności współzawodnictwa społecznego u cieląt mlecznych przed odsadzeniem. Celem badania było zrozumienie wpływu wczesnego umieszczania we wspólnym pomieszczeniu na umiejętności konkurencyjne cieląt mlecznych, co oznacza ich chęć i szybkość podejmowania działań zmierzających do pobierania mleka, gdy inne cielę rywalizuje o tę samą butelkę.
Zespół badawczy przyjrzał się grupie 18 trzytygodniowych cieląt (buhajków i jałówek), które w 11. dniu życia podzielono równo do kojców indywidualnych lub kojców, gdzie przebywały parami. Na początku badania cielęta poddano testom w celu sprawdzenia wpływu naturalnie odważnych osobowości na ich zdolności do rywalizacji. Kiedy zespół zidentyfikował ich osobowości, cielęta z każdej grupy połączono w pary w celu rywalizacji o pojedynczą butelkę mleka.
Cielęta utrzymywane w parach szybciej uczą się rywalizacji
Wyniki 5-dniowego badania wykazały, że cielęta trzymane w parach spędzały średnio więcej czasu pijąc z butelki i szybciej zbliżają się do mleka niż cielęta trzymane w odosobnieniu. Jak twierdzi prof. Keyserlingk, coraz więcej jest dowodów na to, że wczesne umieszczanie w pomieszczeniach socjalnych jest korzystne dla cieląt mlecznych i sprzyja rozwojowi zachowań, np. umiejętności współzawodnictwa, które przekładają się na przyszły sukces.
Cielęta utrzymywane razem są odważniejsze
Z kolei drugie badanie sprawdzało, w jaki sposób trzymanie grupowe wpływa na cechy osobowości cieląt mlecznych po urodzeniu i we wczesnym okresie przed odsadzeniem. Zespół badał 32 jałówki i buhaje przez 4 tygodnie, począwszy od pierwszego dnia życia.
Przez pierwsze 2 tygodnie cielęta podzielono na 2 grupy (trzymane indywidualnie lub w parach), zanim wszystkie po 4 tygodniach przeniesiono do pomieszczeń grupowych. Następnie przetestowano reakcję cieląt na standardowe testy oceniające cechy osobowości; otwarte pole, nowy obiekt, nieznane cielę i nieznany człowiek.
Odkryto, że cielęta trzymane w parach były odważniejsze w porównaniu z cielętami utrzymywanymi pojedynczo, jeśli chodzi o nowe przedmioty i nieznane cielęta, co sugeruje, że kontakty społeczne na wczesnym etapie życia rzeczywiście mogą wpływać na cechy osobowości cieląt trzymanych w grupach.
Beata Dąbrowska
Źrodło: Dairy Global
- Dostęp do wszystkich treści na portalu elita-magazyn.pl
- Dostęp do e-wydania w cenie subskrypcji
- Najważniejsze informacje dot. produkcji i przetwarzania mleka na Twoim mailu
- Wydanie drukowane z darmową dostawą pod wskazany adres
- Dostęp do wszystkich treści na portalu elita-magazyn.pl
- Dostęp do e-wydania w cenie prenumeraty papierowej;
- Rabat do 8 gr/l paliwa na stacjach ORLEN;
- Zniźki na kursy techniczne;
- Rabaty do 50% w agrarsklep.pl
- Wydanie drukowane z darmową dostawą pod wskazany adres
- Dostęp do wszystkich treści na portalu elita-magazyn.pl
- Dostęp do e-wydania w cenie prenumeraty papierowej
- Rabat do 8 gr/l paliwa na stacjach ORLEN
- Zniżki na kursy techniczne
- Rabaty do 50% w agrarsklep.pl